Zapiekanka z młodej kapusty i mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, wyciąć głąb, sparzyć, by zmiękczyć liście i odcedzić.
2.Cebulę, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroć w paski i razem z cebulą i czosnkiem wrzucić na dwie łyżki rozgrzanego olej. Zeszklić i dołążyć mięso, wymieszać. Dodać pomidory wraz z zalewą, koncentrat, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
3.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym pozostałym olejem układać warstwami liście kapusty i sos warzywno-mięsny. Zapiekać ok.30 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia rozłożyć ser i zapiec do zrumienienia. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze