Zapiekanka z młodej kapusty i mielonego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie młodej kapusty, mięsa mielonego, pomidorów i papryki. Świetnie smakuje podgrzana następnego dnia :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
    500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    2 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    3 plastry sera żółtego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z młodej kapusty i mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z młodej kapusty i mielonego 1. Kapustę umyć, wyciąć głąb, sparzyć, by zmiękczyć liście i odcedzić.
  • zapiekanka z kapusty i mielonego 2. Cebulę, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroć w paski i razem z cebulą i czosnkiem wrzucić na dwie łyżki rozgrzanego olej.  Zeszklić i dołążyć mięso, wymieszać. Dodać pomidory wraz z zalewą, koncentrat, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
  • zapiekanka z kapusty i  mielonego 3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym pozostałym olejem układać warstwami liście kapusty i sos warzywno-mięsny. Zapiekać ok.30 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia rozłożyć ser i zapiec do zrumienienia. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować