Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, poszatkować i podsmażyć na oleju przez około 7 - 8 minut. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchewkę i później mięso mielone. Chwilę razem smażyć i dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość razem smażyć do miękkości. Na koniec dodać kapustę, wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypać startym serem. Zapiekankę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Komentarze