Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

4.5 (147 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta, szybka do przygotowania i smaczna zapiekanka.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młoda kapusta 1 główka,
    mięso mielone (dowolne) 500 g,
    marchewka 2 szt,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    pomidory krojone z puszki 1 op,
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
    posiekany koperek 2 łyżeczki,
    starty ser żółty 100 g,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć, poszatkować i podsmażyć na oleju przez około 7 - 8 minut. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchewkę i później mięso mielone. Chwilę razem smażyć i dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość razem smażyć do miękkości. Na koniec dodać kapustę, wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypać startym serem. Zapiekankę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować