Zapiekanka z mielonym, warzywami i śmietaną

4.5 (190 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam takie zapiekanki bo można je przyrządzić wcześniej a potem tylko zapiec

  • 10 min

Składniki:


  • 0, 5 mięsa mielonego
    250 gr śmietany 18% do sosów
    1 mała cukinia
    1 puszka pomidorów
    kilka listów bazylii
    starty ser żółty
    ok. 8 pieczarek
    kilka różyczek brokuła
    1 czerwona papryka
    ok. 5 ziemniaków
    papryka słodka, ostra, sól, pieprz
    odrobina oleju

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mielonym, warzywami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cukinię kroimy w cienkie plastry, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy (robimy tak z każdą następną warstwą). Brokuła gotujemy na parze, kładziemy na cukinię, paprykę kroimy w paski lub kostkę i dodajemy, na to pokrojone w plastry pieczarki.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, dodajemy pomidory i bazylię, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, kawałki i dodajemy. Wylewamy na warzywa, smarujemy śmietaną. Wkładamy na 20 minut do piekarnika, po 20 min posypujemy serem i zapiekamy aż ser się zarumieni.

Porady

możemy użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Można przygotować zapiekankę wcześniej, np. przed przyjściem gości a potem tylko wrzucić ją do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować