Zapiekanka z kurczakiem, porem i pieczarkami

4.5 (158 ocen)

Może nie wygląda zbyt efektownie ale smakuje rewelacyjnie. Taka zapiekanka to dobry pomysł na dość szybki i niewymagający dużej uwagi obiad. Jest bardzo prosta do przyrządzenia.

Składniki:

  • • 2 filety z kurczaka,
    • Ok. 200g pieczarek,
    • Mała cebulka,
    • Kawałek marchewki,
    • Średni por ,
    • 4-6 ziemniaków,
    • 10-15 dag startego żółtego sera,
    • Ząbek czosnku,
    • Sól, curry, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem, porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety kroimy wzdłuż, przyprawiamy solą, curry, ostra papryką , czosnkiem zgniecionym przez praskę, i odrobina oliwy z oliwek, podsmażamy z obu stron tak 2-3 min.
    2. Ziemniaki kroimy w plasterki i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 min.
    3. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy z posiekana cebulką.
    4. Pora kroimy w plasterki, marchewkę ścieramy na tarce i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    5. Na pora układamy podsmażonego fileta, pieczarki, ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
    6. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni, następnie posypujemy startym serem, skręcamy piekarnik do 170 stopni i zapiekamy jeszcze około 10 min. ( Jeśli według nas za mało jest wody i może się nam przypalić to podlewamy odrobiną gorącej wody )
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować