Muffiny ziemniaczane

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Idealne do czerwonego barszczu, wygodne do podania.

IMG_1811
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 12 muffinek:
530 gram ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego
1 starta lub posiekana cebula
2 jajka
1 pełna łyżka posiekanego koperku
100 gram papryki marynowanej pokrojonej w kosteczkę
66 gram sera żółtego startego na grubych oczkach
2 pełne łyżki kaszy manny
3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
Przyprawy:
Sól lub jarzynka, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i czosnek do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Muffiny ziemniaczane

  • Muffiny ziemniaczane1. Ziemniaki i jajka zmiksować podręcznym blenderem, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i przyprawić. Formę od muffinek wysłać papilotkami, ja użyłam silikonowych, wypełnić je masą ziemniaczaną i wyrównać łyżeczką maczaną w oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok. 35 -40 minut. Podać z czerwonym barszczykiem.
    Uwagi:
    oczywiście dodatki można zmieniać, liczy się pomysł, można dodać np trochę wędliny itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaser żółtyziemniakimuffinyZapiekanki

Komentarze

Podobne przepisy

musaka

Dodane przez: Anyzkowo

Musaka ziemniaczana

Muszę przyznać ze ile osób przygotowujących...

Kotlety ziemniaczane

Dodane przez: Andzia Pichci

Kotlety ziemniaczane

Pyszne jako samodzielne danie lub...

Ziemniaczana babka

Dodane przez: dorota w

Ziemniaczana babka

Pięknie wyglądająca, nie tylko...

kartoflak

Dodane przez: duszek

Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana

Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne...

babka ziemniaczana ze śmietana i szczypiorkiem

Dodane przez: Kasia84

Babka ziemniaczana

Podobnie jak kiszka ziemniaczana...

babka ziemniaczana

Dodane przez: majka190382

BABKA ZIEMNIACZANA

Regionalne danie z Podlasia. Niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE