Zapiekanka makaronowa z pulpetami i cukinią

0 (0 ocen)

Pyszna i sycąca zapiekanka.

Składniki:

  • Pulpety:
    350 g mięsa mielonego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 marchew
    1 jajko
    1 kromka czerstwego chleba
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    sól
    bułka tarta
    olej do smażenia

    400 g makaronu małe spiralki
    1 cukinia
    1/2 łyżeczki chilli w proszku

    Sos:
    200 g słodkiej śmietanki
    2 jajka
    1 pęczek natki pietruszki
    100 g serka ricotta
    100 g żółtego sera, startego

    Do posypania:
    40 g sera żółtego, startego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka makaronowa z pulpetami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety 1. Mięso przełóż do miski. Cebulę, czosnek, marchew i chleb zmiel w malakserze, dodaj do mięsa. Wbij też jajko, dodaj przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka dodaj trochę bułki tartej. Z mięsa formuj malutkie pulpety.
  • Cukinia 2. Cukinię pokrój w małe słupki, posyp chilli. Usmaż na odrobinie oleju.
  • Przesmażanie pulpetów 3. Pulpety obtocz w bułce tartej i obsmaż krótko z każdej strony. Odłóż na talerz.
  • Ugotowany makaron
4. Makaron (u mnie były rurki spiralki) ugotuj al dente. Odcedź na sicie.
  • Sos serowo-jajeczny 5. Do miski wbij jajka, rozbełtaj je rózgą, dodaj śmietankę i serek ricotta, starty ser żółty, roztrzep aż masa zrobi się jednolita. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  • Zapiekanka 6. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, na dno wyłóż połowę makaronu, połowę pulpetów i cukini, zalej połową sosu. Następną warstwę zrób identycznie jak pierwszą.
  • Zapiekanka 7. Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym. Zapiekaj w 180 st. C przez 25 minut (bez pokrywki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować