Zapiekanka makaronowa z pulpetami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełóż do miski. Cebulę, czosnek, marchew i chleb zmiel w malakserze, dodaj do mięsa. Wbij też jajko, dodaj przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka dodaj trochę bułki tartej. Z mięsa formuj malutkie pulpety.
2.Cukinię pokrój w małe słupki, posyp chilli. Usmaż na odrobinie oleju.
3.Pulpety obtocz w bułce tartej i obsmaż krótko z każdej strony. Odłóż na talerz.
4.Makaron (u mnie były rurki spiralki) ugotuj al dente. Odcedź na sicie.
5.Do miski wbij jajka, rozbełtaj je rózgą, dodaj śmietankę i serek ricotta, starty ser żółty, roztrzep aż masa zrobi się jednolita. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
6.Formę żaroodporną wysmaruj masłem, na dno wyłóż połowę makaronu, połowę pulpetów i cukini, zalej połową sosu. Następną warstwę zrób identycznie jak pierwszą.
7.Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym. Zapiekaj w 180 st. C przez 25 minut (bez pokrywki).
Komentarze