Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 873 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dobrze podany makaron to wyśmienita uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji na dania z makaronem. Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie dużo czasu, a smak powinien przypaść każdemu miłośnikowi makaronów.

ja
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki

1 opakowanie makaronu Tagiatelle,
2 duże pory,
1 łyżeczka suszonego oregano,
5 dag sera żółtego,
1/4 pęczka szczypiorku,
2 łyżki oliwy,
olej do smażenia.

Pulpeciki

50 dag mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka (to zamiast namoczonej w mleku czerstwej bułki),
sól, pieprz do smaku.

Sos pomidorowy

1 puszka krojonych pomidorów,
1 puszka całych pomidorów bez skóry,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie),
1 łyżka oliwy,
sól do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym

  • 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • 2. Cebulę do pulpecików obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodać do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.
  • 3. Pory oczyścić z uszkodzonych liści, odciąć ciemnozielone części, przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki.
  • 4. Na patelni na której smażyła się cebula rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojone pory, oregano, sól i pieprz. Smażyć przez około 5 minut. Pory przełożyć na warstwę makaronu.
  • 5. Patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym aby oczyścić ją z resztek pora i cebuli. Wlać olej, zwilżonymi rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do formy do zapiekania na warstwę makaronu z porami.
  • 6. W międzyczasie przygotować sos. Cebulę i czosnek do sosu obrać i drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i smażyć razem przez dwie minuty. Dodać pomidory z puszek. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut aby sos odparował. Dodać bazylię, oba rodzaje papryki, cukier i sól. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
  • 7. Przygotowanym sosem polać zapiekankę. Posypać serem startym na grubych oczkach.
  • 8. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamakaronmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mieloneporypulpecikisos pomidorowyStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa z sosem czosnkowym

Dodane przez: e-jola1

Zapiekanka makaronowa z sosem czosnkowym

Przepis na to pyszne danie polecił...

Zapiekanka makaronowa z sosem serowo-szpinakowym

Dodane przez: Klaudia0318

Zapiekanka makaronowa z sosem serowo-szpinakowym

Pyszna,łatwa i syta potrawa:) Uwielbiam...

zapiekanka

Dodane przez: magdzia44448

Zapiekanka z warzywami i sosem pomidorowym

Pyszna zapiekanka warzywna - z...

image-1sol44k

Dodane przez: natalia2004

zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem...

Sycąca propozycja na pyszny obiad...

Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem w serowym sosie

Dodane przez: Magdalena G

Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem...

Jej przygotowanie to jedynie kwadrans

zapiekanka

Dodane przez: viki2903

Zapiekanka makaronowa z brukselką

Zapiekanka makaronowa z brukselką

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE