Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dobrze podany makaron to wyśmienita uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji na dania z makaronem. Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie dużo czasu, a smak powinien przypaść każdemu miłośnikowi makaronów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    1 opakowanie makaronu Tagiatelle,
    2 duże pory,
    1 łyżeczka suszonego oregano,
    5 dag sera żółtego,
    1/4 pęczka szczypiorku,
    2 łyżki oliwy,
    olej do smażenia.

    Pulpeciki

    50 dag mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    1 cebula,
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    2 łyżki mleka (to zamiast namoczonej w mleku czerstwej bułki),
    sól, pieprz do smaku.

    Sos pomidorowy

    1 puszka krojonych pomidorów,
    1 puszka całych pomidorów bez skóry,
    1 mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka suszonej bazylii,
    1 łyżeczka czerwonej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie),
    1 łyżka oliwy,
    sól do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Zapiekanki Sos pomidorowy

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • 2. Cebulę do pulpecików obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodać do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.
  • 3. Pory oczyścić z uszkodzonych liści, odciąć ciemnozielone części, przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki.
  • 4. Na patelni na której smażyła się cebula rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojone pory, oregano, sól i pieprz. Smażyć przez około 5 minut. Pory przełożyć na warstwę makaronu.
  • 5. Patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym aby oczyścić ją z resztek pora i cebuli. Wlać olej, zwilżonymi rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do formy do zapiekania na warstwę makaronu z porami.
  • 6. W międzyczasie przygotować sos. Cebulę i czosnek do sosu obrać i drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i smażyć razem przez dwie minuty. Dodać pomidory z puszek. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut aby sos odparował. Dodać bazylię, oba rodzaje papryki, cukier i sól. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
  • 7. Przygotowanym sosem polać zapiekankę. Posypać serem startym na grubych oczkach.
  • 8. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować