Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

4.5 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przeważnie zapiekanki makaronowe powstają z resztek zalegających w lodówce , tą jednak zaplanowałam od początku. Zawsze wychodzą przepyszne a jeśli jeszcze ładnie wyglądają to efekt zadowolenia gwarantowany. Tani , pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekankę może podać samą , z ulubionym sosem czy sałatką ze świeżych warzyw.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g makaronu penne
    300g pieczarek
    3 kiełbasy śląskie
    1 por-biała cześć
    2 łyżki ziół ojca Mateusza
    sól , pieprz
    masło klarowane do smażenia
    3 jajka
    250 ml śmietany 18%
    150 g tartego sera żółtego
    2 średniej wielkości pomidory
    2 kulki mozzarelli
    suszona bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.
  • 2. Kiełbasę oraz opłukanego pora pokroić w pół plastry , obrane pieczarki w plastry.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć kiełbasę , dodać pora a gdy straci jędrność dołożyć pieczarki.
    Smażyć do odparowania płynu , doprawić ziołami ojca Mateusza , solą i pieprzem.
    Zawartość patelni wymieszać z makaronem.
  • 3. Jajka połączyć ze śmietaną oraz serem żółtym , wlać do makaronu , dokładnie wymieszać.
    Składniki zapiekanki wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego.
  • 4. Umyte pomidory oraz odsączoną mozzarellę pokroić w plastry.
    Na wieprzu zapiekanki układać na przemian pomidora i mozzarellę , oprószyć suszoną bazylią.
    Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować