Zapiekanka makaronowa z cukinią i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybka zapiekanka w sam raz na bezmięsny obiad

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g cukinii
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka suszonego oregano
    200 g makaronu
    kulka mozzarelli
    3 łyżki tartego parmezanu
    szczypiorek do dekoracji
    sos pomidorowy:
    1 cebula
    ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    250 ml passaty (przecieru pomidorowego)
    sól, pieprz,
    szczypta cukru
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    4 listki bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę wraz z czosnkiem pokroić w drobną kostkę, i podsmażyć na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie , doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Gotować około 6 minut, następnie dodać bazylię i całość zmiksować.
  • 2. Cukinię obrać ze skóry , pokroić w kostkę, posypać oregano i podsmażyć często mieszając 10 minut na oliwie. Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, wyłożyć połowę makaronu, dodać cukinię i polać połową sosu pomidorowego. Na sos rozłożyć połowę mozzarelli, resztę makaronu, oraz sosu pomidorowego. Ułożyć plastry mozzarelli i posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 25 minut . Udekorować posiekanym szczypiorkiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować