Zapiekanka makaronowa z cukinią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę wraz z czosnkiem pokroić w drobną kostkę, i podsmażyć na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie , doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Gotować około 6 minut, następnie dodać bazylię i całość zmiksować.
2.Cukinię obrać ze skóry , pokroić w kostkę, posypać oregano i podsmażyć często mieszając 10 minut na oliwie. Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, wyłożyć połowę makaronu, dodać cukinię i polać połową sosu pomidorowego. Na sos rozłożyć połowę mozzarelli, resztę makaronu, oraz sosu pomidorowego. Ułożyć plastry mozzarelli i posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 25 minut . Udekorować posiekanym szczypiorkiem .
Komentarze