W sezonie grzybowym kurki można zastąpić innymi, ulubionymi grzybami :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu świderki
300 g kiełbasy podwawelskiej
300 g kurek
300 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
150 g śmietanki 18 proc.
150 g sera żółtego
sól, pieprz
olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al'dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i oczyszczone, osuszone kurki. Całość podsmaż do miękkości i wymieszaj z makaronem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, wymieszaj.
2.Makaron wraz z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzep ze śmietanką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym żółtym serem, solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę i piecz ok.20 minut w 180 st. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze