Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, sycąca zapiekanka, z tego co zalega nam w lodówce.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu do spaghetti
    300 g kiełbasy (np.zwyczajnej)
    1 papryka czerwona
    6 pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 jajka
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    150 g startego żółtego sera
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al'dente w lekko posolonej wodzie. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostę kiełbasę i posiekaną cebulę. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w paski i razem z pieczarkami dorzuć na patelnię. Całość podduś do miękkości warzyw.
  • 2. Do miski przełóż ugotowany makaron i składniki z patelni. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem i polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp startym żółtym serem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować