Pyszna, bardzo treściwa i pyszna zapiekanka makaronowa. Świetna alternatywa gdy wpadną do nas niespodziewani goście bądź nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu dla całej rodziny
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ZAPIEKANKA
300g makaronu penne
300g mięsa mielonego z indyka
200g boczku wędzonego parzonego
1 duża cebula
1 mała puszka kukurydzy
Sól/ pieprz ziołowy
SOS
300ml śmietany 30%
150ml mleka
100g żółtego sera
2 jajka
Gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka słodka wędzona, suszone pomidory z chilli kotanyi, pieprz cytrynowy.
Zapiekanka makaronowa z indykiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZAPIEKANKA Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu zakipienia. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i smażymy do momentu wytrącenia się tłuszczu – dodajemy cebulę i smażymy całość, aż cebula będzie złocista. Na koniec dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, smażymy ok. 10 minut. Zawartość patelni przekładamy do miski, w której mamy makaron, dodajemy odsączoną kukurydzę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.SOS śmietanę, mleko, jajka i przyprawy (wg upodobań) wkładamy do miski i mieszamy dokładnie rózgą do połączenia składników. Na koniec dodajemy starty na tarce ser żółty. Sosem polewamy naszą zapiekankę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (od momentu włożenia do piekarnika) w temperaturze 180 stopni – funkcja grzania góra/dół. Zapiekankę podajemy posypaną natką pietruszki. Pyszna!
Komentarze