Pyszna w smaku i bardzo sycąca zapiekanka. Ponad to jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ciekawe połączenie składników zaspokoi niejedno wybredne podniebienie.
45 min
Składniki:
500 g makaronu grube rurki
500 g sera żółtego w kawałku
750 g piersi z indyka
8 średnich pieczarek
słoik sosu węgierskiego np. DAWTONA
sól, pieprz, olej
Zapiekanka makaronowa z indykiem, serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przecedzamy, hartujemy zimną wodą.
2.Pierś indyka kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju.
3.Pieczarki kroimy w plastry i odparowujemy na patelni. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę makaronu, 1/3 sera, pierś z indyka, sos, 1/2 pozostałego sera, pozostały makaron, pozostały ser i wszystko to na wierzchu obkładamy pieczarkami.
5.Zapiekamy bez przykrycia ok. 20 minut w 200 stopniach.
Komentarze