To danie idealne by opóźnić lodówkę :) możemy wykorzystać wszystkie składniki jakie wpadną nam ręce.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g drobnego makaronu
500 g brukselki
150 g bekonu
150 g tartej mozarelli
1 czerwona cebula
1 szynkowy serek topiony
200 ml mleka
Sól i pieprz
Platki suszonych pomidorów
Makaronowa zapiekanka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyszczamy z brudnych listków i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
Wyciągamy brukselkę i do wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 5 minut. Odlewamy wodę.
2.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek wrzucamy na patelnię, topimy i podsmażamy na złoty kolor. Dorzucamy cebulę, czekamy aż się zeszli i zalewamy mlekiem. Na koniec dodajemy serek topiony. Mieszamy tak długo aż cały się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
3.W naczyniu do zapiekania wykładamy makaron, zalewamy sosem, posypujemy serem i na koniec układamy brukselkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Wszystko ma się tylko razem zapiec i połączyć.
Wyciągamy i posypujemy pomidorami.
Smacznego
Komentarze