Makaronowa zapiekanka z brukselką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie idealne by opóźnić lodówkę :) możemy wykorzystać wszystkie składniki jakie wpadną nam ręce.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g drobnego makaronu
    500 g brukselki
    150 g bekonu
    150 g tartej mozarelli
    1 czerwona cebula
    1 szynkowy serek topiony
    200 ml mleka
    Sól i pieprz
    Platki suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyszczamy z brudnych listków i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
    Wyciągamy brukselkę i do wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 5 minut. Odlewamy wodę.
  • 2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek wrzucamy na patelnię, topimy i podsmażamy na złoty kolor. Dorzucamy cebulę, czekamy aż się zeszli i zalewamy mlekiem. Na koniec dodajemy serek topiony. Mieszamy tak długo aż cały się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
  • 3. W naczyniu do zapiekania wykładamy makaron, zalewamy sosem, posypujemy serem i na koniec układamy brukselkę.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Wszystko ma się tylko razem zapiec i połączyć.
    Wyciągamy i posypujemy pomidorami.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować