Zapiekanka makaronowa z brokułem, mozzarellą i orzechami

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Makaron jest wyśmienity - delikatny, mięciutki, zatopiony w masie ze śmietanki i jajek; brokuły są soczyste, a orzechowa posypka i podprażone pestki dyni dodają całości smaku. Polecam, gdy będziecie mieli kuchennego lenia :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 świeży brokuł
    100 g. mieszanki orzechów: laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów
    ok. 200 g. makaronu świderki
    duża garść pestek dyni
    100 g. tartej mozzarelli
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    350 g. śmietany 30%
    3 jajka
    sól, pieprz
    świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z brokułem, mozzarellą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie półmiękki. Makaron gotuję al dente. Orzechy przepuszczam przez maszynkę lub miksuję blenderem - prawie na mączkę, dodaję do niech odrobię soli. Formę dokładnie natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, wykładam odcedzony makaron i podzielony na różyczki brokuł, posypuję wszystko posiekaną bazylią. Śmietanę roztrzepuję z jajkami, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylewam na makaron i brokuł. Całość posypuję startą mozzarellą, na górę wysypuję mączkę orzechową i pestki dyni. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować