Zapiekane szparagi z oliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kilka dni temu byłam w Dreźnie- wszędzie można było zjeść szparagi pod różną postacią... Tak się napatrzyłam na to danie, że po powrocie do kraju musiałam zrobić właśnie SZPARAGI :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szparagi zielone: 1 pęczek
    - śmietana: 200 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - Żółty ser: 20 dekagramów
    - oliwki zielone drylowane: 200 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - świeżo mielony pieprz (kolorowy): 1 szczypta
    - cząber: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane szparagi z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do zapiekanych szparagów 1. Przygotuj składniki, szparagi umyj i obierz.
  • szparagi na parze 2. Obrane szparagi należy ugotować w osolonej wodzie lub na parze (ja wybieram sposób drugi- 10 minut w parowarze).
  • "zalewajka" do szparagów 3. Do śmietany wbij jajko i wymieszaj dokładnie. Następnie posól, popieprz, dodaj szczyptę cząbru oraz oliwki (małe opakowanie 200 ml).
  • Zapiekanka szparagowa przed włożeniem do piekarnika 4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem - ułóż szparagi i zalej je przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo-oliwkowym. Następnie wszystko posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 10-15 minut (aż ser dobrze się roztopi).
  • Zapiekanka szparagowa z oliwkami 5. Na sam koniec życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować