Zapiekane szparagi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy szparagi pojawiają się w sklepach, to znak, że nieodwracalnie przyszła do nas wiosna. Ich doskonałym sakiem możemy cieszyć się, aż do końca czerwca. W naszych domach goszczą one w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Okazuje się, że jest to ta sama odmiana, różni je wyłącznie sposób uprawy. Szparagi zawierają witaminy C i E oraz wapń, fosfor, potas i kwas foliowy. Najlepiej przyrządzić je zaraz po zakupie, ale można je przechowywać również w lodówce – trzeba je tylko zawinąć w wilgotną ściereczkę. Oto szybki przepis na szparagi zapiekane w sosie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 20 szt. zielonych szparagów
    • 2 ząbki czosnku (posiekane)
    • 100 ml białego wina
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ¼ łyżeczki papryki chili świeżej pokrojonej w kostkę
    • sól, pieprz biały do smaku
    • cukier do smaku
    • 3 łyżki startej rolady ustrzyckiej
    • masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
    Szparagi obierz i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
    Cebulę, czosnek, boczek i paprykę podsmaż na maśle i podlej białym winem, redukuj przez chwilę.
  • 2. Podsmażone warzywa podlej śmietanka, sokiem z cytryny i dodaj starty ser, gotuj aż sos zgęstnieję, co chwilę mieszając. Na koniec dopraw sos do smaku cukrem, pieprzem i solą.
  • 3. Zblanszowane wcześniej szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu aż ser się zarumieni.

Porady

Szparagi dobrze komponują się z winem owocowym gruszkowym, np. Winiarnia Zamojska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować