Smaczne i syte danie jednogarnkowe, które składa się głównie z połączenia mięsa mielonego z makaronem i innymi smacznymi dodatkami :) Dobrze smakuje i ciekawie wygląda :)
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mięsa mielonego
150 g sera żółtego
200g kabanosów drobiowych
300 g makaronu rurki
350 g świeżego szpinaku
250 g mozzarelli w kulkach
200 g serka śmietankowego
1 puszka pomidorów krojonych
pół cebuli
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 płaska łyżka masła
olej do smażenia
Zapiekane penne ze szpinakiem i mozzarellą pod mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj na pół twardo w lekko posolonej wodzie. Przelej zimną wodą, odcedź i przekrój na pół. Mozzarellę osącz z zalewy, a kabanosy pokrój na kawałki wielkości makaronu. Szpinak odparuj na łyżce masła z gałką muszkatołową i jednym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ostudź i wymieszaj z serkiem śmietankowym.
2.Mięso mielone przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Mieszaj i smaż, aż cebula się zeszkli, a mięso będzie miękkie. Pod koniec dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, chwilę podsmaż, odstaw i wystudź.
3.Naczynie do zapiekania lekko natłuść i poukładaj obok siebie przecięty na pół makaron. Każdą rurkę nadziewaj naprzemiennie kabanosami, kulkami mozzarelli i szpinakiem z serkiem. Na wierzch makaronu wyłóż mięso mielone i starty, żółty ser. Całość zapiekaj ok.40 minut w 180 st. Lekko wystudź, po czym przykryj talerzem i danie odwróć do góry nogami, tak, aby mięso mielone było pod makaronem.
Komentarze