Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczne i soczyste podudzia z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i kozim serem. Pomysł na szybki i prosty obiad pachnący ziołami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • podudzia kurczaka - 11 szt.

    MARYNATA:
    słodka papryka mielona - 3 łyżeczki
    oliwa - 2 łyżki
    sól morska - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku

    SKŁADNIKI SOSU:
    pomidory bez skórki w puszce - 600 g
    cebula - 2 szt.
    czosnek - 5 ząbków
    kilka gałązek świeżego tymianku
    ocet balsamiczny - 2 łyżki
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
    oliwa - 2 łyżki
    cukier - 1 łyżeczka

    PONADTO:
    ser kozi /rolada/ - 200 g
    czarne oliwki - 20 szt.
    oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania – 2 łyżki
    natka pietruszki – do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem 1. Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem.
  • Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem 2. Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną cebulę i smażę przez chwilę. Dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po chwili wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą.
  • 3. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku.
  • Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem 4. Zamarynowane podudzia przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy mięso ładnie się zarumieni obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut. Po tym czasie podudzia zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam oliwki i kozi ser pokrojony na kawałki. Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować