Zapiekane białe kiełbasy z kapustą

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kiełbaski na kapuście z sosem chrzanowym, to idealna propozycja na kolacje w dni karnawałowe. Smak tych kiełbasek, zaskoczy każdego Gościa.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 9 szt., białej kiełbasy surowej
    • 6 szt. cebuli
    • ½ główki kapusty białej
    • 300 g boczku wędzonego paski
    • 1 łyżka Vegety
    • 2 łyżki chrzanu
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • 200 ml mleka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiełabski 1. Kiełbasy owijam paskami boczku, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
  • kapusta 2. Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam Vegetą.
    Kapustę drobną kroję, dodaję do cebuli. Smażę około 20 minut.
  • sos 3. W rondelku rozpuszczam masło, zdejmuję z palnika, wsypuję mąkę, mieszam, wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Następnie dodaję musztardę oraz chrzan i gotuję do momentu zagotowania.
  • kiełbasa 4. Sos wlewam do kapusty. Mieszam i przekładam do naczynia.
    Na kapuście układam upieczone kiełbaski.
    Danie gotowe.
  • 5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować