Jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych są szparagi, dziś zapiekane z szynką szwarcwaldzką i serem żółtym, są przepyszne w tej postaci, idealnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg białych szparagów
200g szynki szwarcwaldzkiej
200g sera żółtego startego na grubych oczkach
Białe szparagi zapiekane z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szparagi obieramy ze skórki, odcinamy twarde końce.
2. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 5 minut, po tym czasie odcedzamy je z wody.
3. Każdą szparagę owijamy szynką szwarcwaldzką, układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180*.
Komentarze