Białe Szparagi Zapiekane z Szynką Szwarcwaldzką

1 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych są szparagi, dziś zapiekane z szynką szwarcwaldzką i serem żółtym, są przepyszne w tej postaci, idealnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
    200g szynki szwarcwaldzkiej
    200g sera żółtego startego na grubych oczkach

    woda
    sól (około łyżeczki)
    cukier (około łyżeczki)
    masło (około łyżki)
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Białe szparagi zapiekane z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szparagi obieramy ze skórki, odcinamy twarde końce.
    2. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 5 minut, po tym czasie odcedzamy je z wody.
    3. Każdą szparagę owijamy szynką szwarcwaldzką, układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180*.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować