Zapiekana kapusta wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w plasterki.
2.Cebulę dusimy na oleju.
3.Kapustę przekładamy do garnka żeliwnego lub brytfanki, dodajemy ugotowane grzyby, uduszoną cebulę razem z olejem, pokrojone śliwki, główkę czosnku(w całości, po upieczeniu wyciskamy upieczony czosnek, a łupinki wyrzucamy), ziele i liście laurowe. Wsypujemy kaszę pęczak i wlewamy 2-3 szklanki wody, w której gotowały się grzyby.
4.Wstawiamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C po 30-40 minutach zmniejszamy temperaturę do 90 stopni C i zapiekamy jeszcze przez 3-4 godziny.
5.Po zapieczeniu wyjmujemy główkę czosnku i wyciskamy z niej ząbki do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
Porady
Jeśli nie lubimy bardzo kwaśnej kapusty należy ją przegotować i odcedzić wodę, w której się gotowała.
Komentarze