Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach.
Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła.
Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku.
Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą.
Do wydrążonych cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie farsz. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju.
Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem.
Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.
Porady
Notatki:
* jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami
Komentarze