Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

4.5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 2 średniej wielkości cukinie
    * 10 dkg kaszy jaglanej
    * 8-10 pieczarek
    * 10-15 dkg startego żółtego sera
    * przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska
    * natka z pietruszki
    * oliwa z oliwek
    * ketchup
    * 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach.

    Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła.

    Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku.
    Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą.
    Do wydrążonych cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie farsz. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju.

    Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem.

    Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.

Porady

Notatki: * jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować