Zapraszam na pyszną pieczoną cukinię. Farsz zrobiłam z kaszy jaglanej, papryki, chudej wędliny z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Polecam na obiad lub kolację.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 średnia cukinia
1/3 czerwonej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
10 dag chudej wędliny
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
1 - 2 łyżki bułki tartej
garść startego żółtego sera
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i osuszamy oraz kroimy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w kostkę.
Pokrojone składniki farszu i kukurydzę przekładamy na rozgrzany olej i przesmażamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy kaszę jaglaną i przesmażone warzywa, dodajemy przyprawy i bułkę tartą, mieszamy.
Do cukinii wkładamy farsz i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut. Cukinię wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym serem, wkładamy ponownie i pieczemy aż ser się rozpuści.
Komentarze