Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką

3 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną pieczoną cukinię. Farsz zrobiłam z kaszy jaglanej, papryki, chudej wędliny z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Polecam na obiad lub kolację.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1/3 czerwonej papryki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
    10 dag chudej wędliny
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    1 - 2 łyżki bułki tartej
    garść startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką 1. Kukurydzę przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i osuszamy oraz kroimy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w kostkę.
    Pokrojone składniki farszu i kukurydzę przekładamy na rozgrzany olej i przesmażamy, odstawiamy do ostygnięcia.
    Do miski wkładamy kaszę jaglaną i przesmażone warzywa, dodajemy przyprawy i bułkę tartą, mieszamy.
    Do cukinii wkładamy farsz i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut. Cukinię wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym serem, wkładamy ponownie i pieczemy aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować