Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

4.5 (192 ocen)

  • Średni

Faszerowana cukinia w wersji weterariańśkiej

  • Średni

Składniki:

  • - cukinia średniej wielkości: 2 sztuki
    FARSZ:
    - kasza jaglana: 0.5 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - gałązki młodego selera naciowego: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól pieprz ( do smaku): 1 łyżeczka
    - mozzarella: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do cukiniii 1. Wypłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
    W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane gałązki selera (razem z listkami), smażymy 2 minuty i dorzucamy obranego, pokrojonego z kostkę pomidora. Mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zostawiamy do ostygnięcia.
    Kaszę jaglaną mieszamy z warzywami z patelni, dodajemy drobno pokrojony (lub tarty) ser, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wydrążono cukinie 2. Cukinie po umyciu obieramy w paski. Przekrajamy w poprzek na pół i łyżką wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ.
  • faszerowana cukinia 3. Tak wydrążone cukinie faszerujemy kaszą z warzywami. Układamy w blaszce posmarowanej odrobiną oliwy, skrapiamy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny.
    Przed podaniem kroimy na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować