Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Połączenie warzyw, mojej ulubionej kaszy jaglanej oraz kurczaka to propozycja na pożywny, letni obiadek. Kto jeszcze nie próbował faszerowanej cukinii, gorąco polecam. Po upieczeniu jest soczysta i pyszna, a co do farszu, każdy może wykonać dowolny.

Jaga85

Składniki

Składniki na 4 porcje:
• 2 młode cukinie,
• 1 szklanka kaszy jaglanej,
• 1,5 marchwi,
• 1 cebula,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• Pęczek natki pietruszki,
• Przyprawa do kurczaka,
• Sól,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Papryka ostra w proszku,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Około 100 gram sera żółtego,

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

  • przygotowanie kaszy1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • przysmażanie marchwi 2. Cebulę kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • przygotowanie cukinii 3. Między czasie cukinie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Z otrzymanych połówek wyjmujemy łyżką środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażanych warzyw. Warzywa przyprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
  • krojenie i przyprawianie filetu4. Filet kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.
  • łączenie składników nadzienia5. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
    W misce umieszczamy kaszę, przysmażone warzywa, mięso, połowę startego sera oraz pokrojoną natkę. Całość mieszamy i doprawiamy ostatecznie do smaku.
  • przed pieczeniem6. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim wypełnione cukinie.
    Całość zapiekamy około 35- 40 minut w 180°C, do momentu jak cukinia będzie miękka. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.
    Danie przed podaniem oprószamy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiCukiniamarchewkasza jaglanafaszerowane warzywaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowana cukinia

Dodane przez: KejtKejt

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną

Dietetyczne i smaczne danie.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Dodane przez: luna19

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Smacznie i zdrowo z kasza jaglaną

image-14ldyva

Dodane przez: wiesiołek

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Zdrowie na talerzu, czyli szybki,...

Cukinia faszerowana kaszą i mięsem.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą

Podsmażona cebulka z kaszą gryczaną,...

Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną

Dodane przez: anemon

Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną

Grillowana cukinia wypełniona farszem...

Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem

Dodane przez: JustKuchcik

Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem

Duszona cukinia o śmietankowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE