Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Letnie, lekkie ale sycące danie dla osób nie jedzących mięsa i nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    2 czerwone papryki
    2-3 pomidory
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1/2 szkl. kaszy jaglanej
    puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/4 łyżeczki chili
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżka oregano
    1 łyżka świeżego koperku
    10 dkg żółtego sera (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże cukinie wzdłuż przeciąć na pół, łyżką wydrążyć środek nasienny, posolić, ułożyć na blasze do pieczenia podlanej odrobiną wody i piec w temperaturze 160C przez ok. 20 min. Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W między czasie pokroić cebulę, paprykę w drobną kostkę, pomidory drobno posiekać lub zblenderować, odsączyć kukurydzę i fasolę. Cebulę w dużym rondlu podsmażyć na oliwie, po chwili dodać posiekany czosnek i paprykę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez minutę, po czym dodać pomidory i lekko odparować nadmiar płynu. Na koniec dorzucić fasolę i kukurydzę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać do połączenia składników i chwilę trzymać na ogniu. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby na koniec doprawić i faszerować upieczone cukinie. Całość wstawić do piekarnika na 20 minut w 180C. I gotowe!

Porady

Wierzch cukinii można posypać tartym żółtym serem i podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza jaglana Papryka

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować