Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże cukinie wzdłuż przeciąć na pół, łyżką wydrążyć środek nasienny, posolić, ułożyć na blasze do pieczenia podlanej odrobiną wody i piec w temperaturze 160C przez ok. 20 min. Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W między czasie pokroić cebulę, paprykę w drobną kostkę, pomidory drobno posiekać lub zblenderować, odsączyć kukurydzę i fasolę. Cebulę w dużym rondlu podsmażyć na oliwie, po chwili dodać posiekany czosnek i paprykę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez minutę, po czym dodać pomidory i lekko odparować nadmiar płynu. Na koniec dorzucić fasolę i kukurydzę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać do połączenia składników i chwilę trzymać na ogniu. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby na koniec doprawić i faszerować upieczone cukinie. Całość wstawić do piekarnika na 20 minut w 180C. I gotowe!
Porady
Wierzch cukinii można posypać tartym żółtym serem i podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.
Komentarze