Zapiekana biała kiełbasa z ziemniakami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kiełbasę włożyć do garnka, dodać listki laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i zaparzać ją w gorącej wodzie jeszcze 10-15 minut.
2.Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wrzucić na patelnię z gorącym olejem i podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce. Bulion podgrzać, połączyć z chrzanem i połową przypraw. W naczyniu żaroodpornym ułożyć część ziemniaków, papryki i cebuli. Na wierzchu poukładać naciętą, białą kiełbasę oraz pozostałe warzywa. Całość zalać z bulionem z chrzanem i połową przypraw. Wierzch dania posypać pozostałymi przyprawami.
3.Danie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze ok. 20 minut ( do miękkości ziemniaków).
Komentarze