Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście

4.49 (206 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Typowe zimowe, sycące danie obiadowe. Można w ten sposób przygotować też białą kiełbaskę na wielkanocny stół. Gorące danie, podane z kromką ciemnego pieczywa zasyci każdego głodomora. Ilość porcji.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg białej kiełbasy
    1 kg kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    1 marchewka
    2 łyżki masła
    10 suszonych śliwek
    Sól, pieprz do smaku
    Kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.49 (206 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę moczyć przez 2 godziny, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Do dużego naczynia przełożyć kapustę, cebulę z masłem. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, pieprz. Całość wymieszać, podlać przegotowaną wodą. Wstawić do podgrzanego piekarnika, dusić około ½ godziny w temp. 180 stopni pod przykryciem. Kiełbaski naciąć, ułożyć na podduszonej kapuście, dodać śliwki. Całość dusić do miękkości kapusty pod przykryciem. Gdy kapusta będzie miękka, wyjąć kiełbaski, przemieszać kapustę, ewentualnie doprawić do smaku.

Porady

1. do kapusty podczas smażenia można dodać majeranek do smaku lub kilka ziaren kminku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Cebula Marchewka Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować