Zakwas żytni na chleb

0 (0 ocen)

  • 120 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Postanowiłem w końcu zrobić chleb bez drożdży , to nie jest takie trudne.

  • 120 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka ( 200 ml ) mąki żytniej
    - 1 szklanka letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Zakwas żytni na chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas żytni 1. W pierwszy dzień wsypujemy mąkę żytnią którą zalewamy wodą i dokładnie mieszamy . Robimy to rano i przykrywamy ściereczką w ciepłym miejscu.
    Wieczorem mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia . Rano wsypujemy kolejną szklankę mąki i dodajemy kolejną szklankę wody . Czynność tą powtarzamy przez 5 dni .
  • Zakwas żytni. 2. Na bochenek chleba potrzebujemy 150 - 200 gr zakwasu . Więc pozostały zakwas wlewamy do słoika i pozostawiamy do kolejnego wypieku .

Porady

Zakwas lubi ciepłe miejsca .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować