Zakwas z buraków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z racji moich ostatnich problemów zdrowotnych, musiałam przekonać się do zakwasu z buraków, jak i do soku z tego warzywa. Po kilku razach stwierdzam bez ogródek, iż nawet zaczęło mi to trochę smakować ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 kg czerwonych buraków
    * 2 marchewki
    * 2 pietruszki
    * kawałek selera
    * 1 cebula
    * 3-4 ząbki czosnku
    * 3-4 ziarna ziela angielskiego
    * kwasek cytrynowy
    * cukier
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Zakwas

Zakwas z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki, marchewki, pietruszki i seler obrać, pokroić w plasterki. Dodać przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę. Całość zalać wrzącą wodą i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Pozostawić na noc. Następnego dnia krótko zagotować i odcedzić. Można ponownie zalać wodą i zagotować. Jeżeli barszczu jest za mało - można dodać rosołu. Gotowy barszcz przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować