PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zakwas na domowy chlebhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/43/b9141612ec1b162239d31bffd0a2bc0139516481.jpeg20292668http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-domowy-chleb
1.
Pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki letniej wody wymieszać w dużym słoju lub jakimś innym ceramicznym naczyniu.Odstawiamy w ciepłe miejsce ok 25-30 stopni na 24 godziny, co kilka godzin mieszając. Nie przykrywamy. Ewentualnie ściereczką. Czynność tą powtarzamy przez 5 dni, codziennie o stałej porze dokarmiając zakwas czyli dodając mąkę i wodę w tych samych proporcjach. Zamieszać.
2.
Po 5 dniach nasz zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. A jeżeli nie chcemy od razu piec chleba, to wstawiamy go do lodówki i przechowujemy w lodówce.
3.
Przed pieczeniem chleba, potrzebną ilość zakwasu trzeba wyciągnąć z lodówki na jakieś ok 2 godz,by nabrał pokojowej temperatury a resztę nadal chowamy do lodówki, by mieć ''starter'' do produkcji następnej partii zakwasu. Gdy mamy tak zwany ''starter'' to produkcja zakwasu zmniejsza się o jakieś 2 dni i nie trzeba czekać aż 5 dni by można było piec kolejny chleb.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze