Zakwas na domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki letniej wody wymieszać w dużym słoju lub jakimś innym ceramicznym naczyniu.Odstawiamy w ciepłe miejsce ok 25-30 stopni na 24 godziny, co kilka godzin mieszając. Nie przykrywamy. Ewentualnie ściereczką. Czynność tą powtarzamy przez 5 dni, codziennie o stałej porze dokarmiając zakwas czyli dodając mąkę i wodę w tych samych proporcjach. Zamieszać.
2.Po 5 dniach nasz zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. A jeżeli nie chcemy od razu piec chleba, to wstawiamy go do lodówki i przechowujemy w lodówce.
3.Przed pieczeniem chleba, potrzebną ilość zakwasu trzeba wyciągnąć z lodówki na jakieś ok 2 godz,by nabrał pokojowej temperatury a resztę nadal chowamy do lodówki, by mieć ''starter'' do produkcji następnej partii zakwasu. Gdy mamy tak zwany ''starter'' to produkcja zakwasu zmniejsza się o jakieś 2 dni i nie trzeba czekać aż 5 dni by można było piec kolejny chleb.
Komentarze