Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami

0 (0 ocen)

Lekki i puszysty nadziany pastą szpinakową ze słodkim akcentem w postaci posiekanych rodzynek.

Składniki:

  • Składniki:

    Zaczyn:
    16 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    50 g ciepłej wody
    50 g mąki pszennej typ 650

    Ciasto właściwe:
    cały powyższy zaczyn
    300 g mąki pszennej typ 650
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oregano
    2 łyżeczki cukru
    1 jajko (60 g)
    80 g ciepłej wody
    50 g smalcu, stopionego i przestudzonego

    Pasta szpinakowa:
    20 g masła
    200 g mrożonego szpinaku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 jajko, ugotowane na twardo
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka białego serka twarogowego, np. kanapkowego
    1 łyżka mleka

    Dodatkowo:
    50 g posiekanych rodzynków
    masło i mąka do przygotowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w ciepłej wodzie. Wsypać mąkę pszenną i dobrze wymieszać do uzyskania masy o gęstej konsystencji. Naczynie z zaczynem odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".

  • 2. Ciasto właściwe: Gdy zaczyn ładnie urośnie, dodać do niego wszystkie składniki ciasta właściwego, pamiętając, że stopiony smalec dodajemy na samym końcu. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie sprężyste i jednolite. Lepiej nie podsypywać ciasta mąką lub jeśli jest już taka konieczność podsypać minimalną ilością. Ciasto będzie troszkę klejące, ale tak ma być.

    Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godzinki, np. umieszczając je w naoliwionej misce i przykrywając ściereczką. Ciasto bardzo urośnie!

  • 3. W międzyczasie przygotować pastę szpinakową: Masło stopić w garnuszku, dodać mrożony szpinak, sok z cytryny oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi (ok. 5-10 minut). Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Ugotowane jajko pokroić w drobną kostkę. Do szpinaku dać serek twarogowy, mleko i jajko. Całość krótko i niedokładnie zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować szpinakową pastą i równomiernie posypać posiekanymi rodzynkami. Zwinąć w roladę i umieścić w keksówce lub w rynienkowatej formie o długości 30 cm i szerokości 10 cm, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia.

    Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Chlebek piec przez ok. 35-45 minut, aż ładnie się zarumieni i wyrośnie. Wyjąć i przestudzić. Podawać jeszcze ciepły lub poczekać, aż całkowicie wystygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować