Zakręcone ciastka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste do przygotowania i pyszne ciasteczka.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 1 i 1/3 szk,
    cukier 1/4 szk,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    jajka 1 szt,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    masło 50 g,
    kakao 1 łyżka,
    Do dekoracji:
    czekolada gorzka 50 g,
    mleko 1 łyżka,
    kolorowa posypka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Zakręcone ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać kakao i wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty. Ciasto jasne położyć na cieście ciemnym i zwinąć w rulon. Odcinać plastry o grubości około 1 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Dekoracja: Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i posmarować brzegi ciastek. Następnie posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować