ZAKRĘCONA BABKA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna babka, wilgotna, dla smakoszy ciast z orzechami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki tortowej
    2 duże jajka
    1 zółtko
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny

    Nadzienie orzechowe:
    2 szklanki mielonych orzechów
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    2-3 łyżki mleka
    1 łyżka rumu
    kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)

    białko do posmarowania
    1 łyżka mleka

    Forma: duża forma na babkę lub dwie mniejsze
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka drożdżowa

Zakręcona babka drożdżowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto odstawić na chwilę aż zaczyn podwoi objętość.
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Nadzienie.:
    Do garnka dodać masło i roztopic na kuchni, dodać mleko i miód, wsypać orzechy, wymieszać i lekko pdgrzać. Dodac rum i olejek migdałowy. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Wyłożyć nadzienie i równomiernie rozsmarowac na cieście. Jeśłi używamy 2 formy na babki do przed rozwałkowaniem ciasto podielić na pół, będie nam łatwiej wtedy go rozwałkować.
  • 5. Ciasto zwinąć w roladę i przenieść na formę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić w ciepłym miejscu aby ciasto lekko podrosło.
  • 6. Pieczenie ok. 1 godziny w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić.
  • 7. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować