ZAKRĘCONA BABKA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

  • wyświetlono: 474 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna babka, wilgotna, dla smakoszy ciast z orzechami.

Magster
  • 12 porcje
  • 180min

Składniki

CIASTO:
60 dag mąki tortowej
2 duże jajka
1 zółtko
15 dag cukru pudru
10 dag masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
5 dag drożdży
2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie orzechowe:
2 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2-3 łyżki mleka
1 łyżka rumu
kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)

białko do posmarowania
1 łyżka mleka

Forma: duża forma na babkę lub dwie mniejsze

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ZAKRĘCONA BABKA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto odstawić na chwilę aż zaczyn podwoi objętość.
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Nadzienie.:
    Do garnka dodać masło i roztopic na kuchni, dodać mleko i miód, wsypać orzechy, wymieszać i lekko pdgrzać. Dodac rum i olejek migdałowy. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Wyłożyć nadzienie i równomiernie rozsmarowac na cieście. Jeśłi używamy 2 formy na babki do przed rozwałkowaniem ciasto podielić na pół, będie nam łatwiej wtedy go rozwałkować.
  • 5. Ciasto zwinąć w roladę i przenieść na formę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić w ciepłym miejscu aby ciasto lekko podrosło.
  • 6. Pieczenie ok. 1 godziny w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić.
  • 7. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkababka drożdżowababka z orzechami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

Zapraszam na przepyszną babkę z...

Babka z jabłkami

Dodane przez: catha

Babka drożdżowa z jabłkami

Cóż prostszego na podwieczorek...

image-15feh7v

Dodane przez: beniawojt

Babka drożdżowa z dżemem truskawkowym

Pyszna,a do przygotowania tego...

Babka drożdżowa na serku homogenizowanym z rodzynkami

Dodane przez: Michał Dobras

Babka drożdżowa na serku homogenizowanym...

Lubię ciasta drożdżowe na różne...

babka z orzechami i czekoladą

Dodane przez: celkapatelka

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

Bardzo smaczna,trochę urozmaicona...

gotowe

Dodane przez: ziutula

zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami,...

ciasto jest pyszne w smaku............SMACZNEGO!!!