Zakręcona babka drożdżowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto odstawić na chwilę aż zaczyn podwoi objętość.
2.Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
3.Nadzienie.:
Do garnka dodać masło i roztopic na kuchni, dodać mleko i miód, wsypać orzechy, wymieszać i lekko pdgrzać. Dodac rum i olejek migdałowy. Odstawić do przestygnięcia.
4.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Wyłożyć nadzienie i równomiernie rozsmarowac na cieście. Jeśłi używamy 2 formy na babki do przed rozwałkowaniem ciasto podielić na pół, będie nam łatwiej wtedy go rozwałkować.
5.Ciasto zwinąć w roladę i przenieść na formę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić w ciepłym miejscu aby ciasto lekko podrosło.
6.Pieczenie ok. 1 godziny w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić.
7.Lukier:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Komentarze