Zakręcona babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym, solą i miękkim masłem.Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto.
Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Nadzienie:
Drobno posiekane owoce kandyzowane wymieszać z rozbełtanym jajkiem (kupiłam w Kauflandzie 3 opakowania).
3.Lukier:
Cukier puder przesiać i utrzeć z sokiem wiśniowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany.
4.Wykonanie:
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim kandyzowane owoce, pozostawiając wolne brzegi.
5.Ciasto zwinąć w roladę. Przełożyć do formy (ja użyłam silikonowej więc nie musiałam niczym jej smarować, jeśli używamy zwykłej to musimy ją posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Wyrośniętą babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok. 40 min. Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić i polać lukrem.
Komentarze