Babka drożdżowa

5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna.

Składniki:

  • 0,5 kilograma maki pszennej

    3 żółtka

    0,5 kostki margaryny

    50 gram świeżych drożdży

    1 szklanka letniego mleka

    0,5 szklanki cukru

    100 gram rodzynek

    Lukier:

    150 gram cukru pudru

    2-3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo :

    tłuszcz do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę.

Porady

Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować