Najpuszystsze ciasto drożdżowe

4.42 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe! Bez dodatku masła. Zamiast niego dodałam mascarpone. Wyszło wilgotne, bardzo lekkie, miękkie ciasto :) Radzę raczej nie rezygnować z rodzynek bo samo ciasto nie jest bardzo słodkie, a poza tym idealnie tutaj pasują.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    125 g mascarpone
    2 żółtka
    100 ml ciepłego mleka
    szczypta soli
    duża garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.42 (154 ocen)

Najpuszystsze ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wyłożyć mascarpone, wymieszać. Wlać mleko, dodać żółtka, mleko, sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wsypać rodzynki, ponownie wyrobić, wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Ciasto drożdżowe

To może cię zainteresować