Zaczarowany las z czekoladowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieszczamy połamaną czekoladę, wodę oraz likier. Na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady (cały czas mieszamy).
Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i szybko mieszamy. Myjemy dokładnie jajka. Do naszej masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku i całość dokładnie mieszamy.
2.W misce ubijamy białka razem ze szczyptą soli. Gdy białka będą już ubite dodajemy cukier i nadal ubijamy na bardzo sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej, bardzo delikatnie mieszając.
3.Masę przekładamy do małych filiżanek i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.
Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą smarujemy wafelki i ozdabiamy
Komentarze