Zaczarowany las z czekoladowym musem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mus bardzo czekoladowy i choinki z wafelków dowolnie ozdobione - niech Was poniesie fantazja!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MUS CZEKOLADOWY:
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - likier Baileys: 4 łyżki
    - woda: 1 łyżka
    - masło: 1.5 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier do wypieków: 1.5 łyżki
    CZEKOLADOWE CHOINKI:
    - gorzka czekolada: 60 gramów
    - wafelki na lody: 4 sztuki
    - słodkie ozdoby: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Zaczarowany las z czekoladowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy połamaną czekoladę, wodę oraz likier. Na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady (cały czas mieszamy).

    Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i szybko mieszamy. Myjemy dokładnie jajka. Do naszej masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku i całość dokładnie mieszamy.
  • 2. W misce ubijamy białka razem ze szczyptą soli. Gdy białka będą już ubite dodajemy cukier i nadal ubijamy na bardzo sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej, bardzo delikatnie mieszając.
  • 3. Masę przekładamy do małych filiżanek i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.

    Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą smarujemy wafelki i ozdabiamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować