Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami i serem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis z książeczki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki" w tłumaczeniu Joanny Borysiak

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - czosnek przeciśnięty: 2 łyżeczki
    - maślanka: 250 mililitrów
    - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - ostry zółty starty ser: 1 szklanka
    - dymka posiekana: 0.5 szklanki
    - natka pietruszki posiekana: 0.33 szklanki
    - zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
    - świeżo zmielony czarny pieprz: 1 łyżeczka
    - suszone pomidory z oliwy pokrojone: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce utrzeć na jednolitą masę oliwe, cukier, jajka, czosnek i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, następnie dodać ser, dymkę, natkę, pieprz, zioła i pomidory. Przelać masę maślankową do miski z mąką i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo.
  • chleb z suszonymi pomidorami i serem 2. Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki, wierzch wygładzić mokrą łyżką. Piec w temperaturze 180st przez 50min. Na 10 minut przed końcem posypać startym serem (można dodatkowo ziołami). Wyjąć z formy gdy ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować