Kluski śląskie z twarogiem

  • wyświetlono: 635 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tak sobie wykombinowałam wersje kryzysową, i powiem Wam, że wszystkim bardzo smakowały. Mamy teraz trudny czas i nie ma co biegać po sklepach za zakupami, więc zrobiłam przegląd lodówki i tak o to powstały śląskie w wersji kryzysowej, chłopaki wcinali aż miło, syn nawet kazał sobie odłożyć porcje na kolacje. Dla wszystkich wielbicieli klusek śląskich polecam również wersje z kapustą kiszoną i pieczarkami, oraz dla bardziej odważnych… nadziane pasztetową,przepisy znajdziecie na moim profilu.

Zdjęcie do publikacji.
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

25 szt.

1 kg ziemniaków (sól)
1 jajko
mąka ziemniaczana

Nadzienie:

500 g twarogu półtłustego w kostce
2 jajka
pęczek szczypiorku
sól do smaku

Dodatkowo:

1 cebula + odrobina curry

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie z twarogiem

  • Kluski.1. Do miseczki wrzucić twaróg, rozgnieść dobrze widelcem, dodać sól do smaku, oraz pokrojony drobno szczypiorek, wbić jajka i całość dobrze wymieszać widelcem.
    Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia.
    Uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę twarogu i zlepić, uformować w dłoniach kulę.
  • Kluski.2. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od momentu wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.

Porady

Kluski można nadziać ulubionym farszem nie tylko mięsnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

farsztwarógziemniakiw kilka chwilDanie regionalnekluskibez mięsaobiadtania kuchniaszkoła babcikuchnia polskaKLUSKI ŚLĄSKIEpiątkowy obiadPostpostny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami.

Dodane przez: weronika63

Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami

Kluski śląskie podane z gulaszem...

kluski śląskie

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie w sosie gulaszowym

To jedno z moich ulubionych dań,...

Kluski śląskie

Dodane przez: ewabielecka-1975

Kluski śląskie z gulaszem i sałatą

Pyszne danie ,które znika z talerza...

Zapiekane kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie zapiekane

Nietypowe, bo dość duże, napełnione...

kluski

Dodane przez: viki2903

Kluski śląskie z kurkami

Kluski śląskie z kurkami

Kluski śląskie z mięsem okraszone beconem

Dodane przez: Magster

Kluski śląskie z mięsem okraszone beconem

Smaczne danie dla całej rodziny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE