Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem

5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rogaliki po upieczeniu wyglądają jak malowane,upiekłam je z myślą o moich niedzielnych gościach,musiałam schować po upieczeniu,żeby nie znikły ;-)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    550 g mąki pszennej

    300 ml mleka

    80 g masła lub margaryny

    2 jajka L

    szczypta soli

    70 g cukru

    25 g drożdży świeżych


    Nadzienie:

    400 g twarogu półtłustego

    4 łyżki cukru do smaku

    1 cukier waniliowy

    1 jajko L

    1 budyń malinowy

    Dodatkowo:

    1 jajko M

    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Rogaliki drożdżowe nadziane twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.

    Do przesianej mąki wsypać cukier i wymieszać,dodać wyrośnięte drożdże,wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wbić jajka ze szczyptą soli,oraz wlać roztopione letnie masło,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.

    Wyjmujemy ciasto miskę smarujemy olejem,wrzucamy ciasto,miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.



    Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy resztę składników,wszystko rozgniatamy widelcem a następnie mieszamy łyżką na jednolitą masę.



    Ciasto po wyrośnięciu walnąć pięścią i zagnieść krótko w celu odgazowania,podzielić na 4 kawałki,i każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt ok.20x40 cm,wycinać nożem lub nożykiem do pizzy trójkąty,u podstawy trójkąta nakładać 1 łyżeczkę farszu i zwijać jak rogaliki,koniec trójkąta powinien się znaleźć pod spodem rogalika.

    Rogaliki układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

    Zwinięte rogale odstawiamy do napuszenia na 20-30 min.

    Smarujemy rogaliki rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika w temp.180 C, na 20 min.do zarumienienia.

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Możecie dodać dowolny budyń do nadzienia,i za każdym razem cieszyć się innym smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować