Wyśmienita kartoflanka

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Iza Matyja

  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewki (duże): 4 sztuki
    - pietruszki (średnie): 3 sztuki
    - ziemniaki: 6 sztuk
    - seler: 0.5 sztuki
    - por: 0.25 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - bulion (może być z kostki): 1 litr
    - mleko: 1 szklanka
    - śmietana: 5 łyżek
    - oliwa: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz biały (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - mąka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Wyśmienita kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.
  • 2. Dodajemy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Podsmażamy.
  • 3. Wlewamy bulion i mleko. Gotujemy, przyprawiamy, dodajemy posiekany czosnek. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do zupy. Posypujemy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Ziemniaki Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować