Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa idealna o jesiennej i zimowej porze :)
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 gram ziemniaków
200/250 gram wedzonej kiełbasy lub wędzonego boczku
100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona)
pół średniej cebuli
5 ziarenek ziela angielskiego
3 większe liście laurowe
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
płaska łyzka majeranku
ok 1,3 litra wody
Łyzka masła
Kartoflanka majerankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę.
2.W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę ,zeszklić.
3.Następnie dodać pokrojone ziemniaki ,całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły, zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Mozna delikatnie zagęścić mąką .
Komentarze