Kartoflanka majerankowa

5 (156 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa idealna o jesiennej i zimowej porze :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram ziemniaków
    200/250 gram wedzonej kiełbasy lub wędzonego boczku
    100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona)
    pół średniej cebuli
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 większe liście laurowe
    1 mały ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    płaska łyzka majeranku
    ok 1,3 litra wody
    Łyzka masła
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Kartoflanka majerankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę.
  • 2. W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę ,zeszklić.
  • 3. Następnie dodać pokrojone ziemniaki ,całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły, zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
    Mozna delikatnie zagęścić mąką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować