Wykwintny torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pięknie się prezentuje, jest delikatny i kremowy. Nie jest trudny do przygotowania. Biszkopt możemy upiec wcześniej

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 3 jajka,
    • ¾ szklanki mąki pszennej,
    • ½ szklanki cukru,
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 3 łyżki oleju,
    • PONCZ:
    • 1/6 szklanki wody (30ml),
    • 1 i ½ łyżki soku z cytryny,
    • 1 łyżeczka cukru pudru,
    • MUS TRUSKAWKOWY:
    • 600g śmietany kremówki,
    • 6 łyżek cukru pudru,
    • 750g truskawek,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 35g żelatyny,
    • Gorąca woda,
    • WIERZCH:
    • ½ opakowania galaretki truskawkowej,
    • 200ml wody,
    • Kilka truskawek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami

Wykwintny torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej krótko miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy 22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt się spiekał to możemy przykryć go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy jego wierzchnią warstwę.
    PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
    MUS TRUSKAWKOWY: W rondelku umieszczamy truskawki i cukier. Całość zagotowujemy. Następnie gotujemy je razem około 5 minut na średnim ogniu. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Powinniśmy otrzymać około 800ml musu truskawkowego. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny.
    Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy z truskawkowym musem..
    Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 6 łyżek cukru pudru. Truskawkowy mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
    ZŁOŻENIE CIASTA: Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środku układamy biszkopt. Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Następnie do tortownicy wykładamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy jego powierzchnie. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby stężało (2h).
    W tym czasie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
    Gdy mus truskawkowy stężał to układamy na nim kilka truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
    Torcik wyjmujemy delikatnie z tortownicy. Ja delikatnie oddzielam nożem ciasto od rantu w tortownicy. Dopiero wtedy zdejmuje całkowicie rant.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować