Torcik śmietanowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosty w przygotowaniu. Rewelacyjne połączenie jasnego biszkoptu z dodatkiem wiórek kokosowych przełożonego pysznymi kremami. Smak ciasta jest obłędny. Moi goście byli zachwyceni. Ciasto idealne na każdą okazję. Ciasto można przygotować o każdej porze roku wykorzystując mrożone truskawki.

b
  • 8 porcje
  • 40min

Składniki

Składniki: (tortownica 17-18 cm)
biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 czubate łyżki mąki tortowej,
• 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
• 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
• łyżka wiórek koksowych,
• 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
• szczypta soli,
masa śmietanowo truskawkowa:
• 200 ml śmietany 36 %,
• 150 g truskawek (mogą być mrożone),
• galaretka truskawkowa,
• 50 ml gorącej wody,
masa śmietanowa:
• 200 ml śmietany 36 %,
• 1 łaska łyżeczka żelatyny,
• 20 ml gorącej wody,
• 3-4 łyżeczki cukru pudru,
oraz:
• likier kokosowy do nasączenia biszkoptu (w wersji dla dorosłych),
• tłuszcz do wysmarowania tortownicy (u mnie olej kokosowy),
• wiórki kokosowe,

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik śmietanowo-truskawkowy

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, olej a następnie wiórki.
    Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną olejem i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Wystudzone ciasto kroimy na pół.
    masa śmietanowo truskawkowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Truskawki miksujemy i mieszamy dokładnie z galaretką.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem truskawki z galaretką.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem żelatynę i chwile ubijamy.
    Składanie tortu:
    Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy masę truskawkową i przykładamy drugim.
    Odstawiamy aż masa stężeje.
    Drugi biszkopt i boki tortu smarujemy masą śmietanową, posypujemy wiórkami i odstawiamy aż masa stężeje. Na wierzchu możemy pookładać kulki kokosowe.
    Smacznego!

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona.
Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiurodzinyświętaśmietanana każda okazjęprzyjęcieimieninyciasto z masą

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik truskawkowy

Dodane przez: anitakul798

Torcik truskawkowy

Pyszne ciasto w dodatku łatwe i...

Torcik serce jogurtowo truskawkowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik serce jogurtowo truskawkowy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

tort z owocami

Dodane przez: majka190382

TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI

Biszkopt, ubita śmietana i owoce...

Ciasto biszkoptowe truskawkowo śmietanowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto biszkoptowe truskawkowo - śmietanowe

Ciasto upiekłam dla rodziny na...

Torcik truskawkowo-bezowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Torcik truskawkowo-bezowy

Jeszcze zanim PP stało się tak...

Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy.

Lekko kwaśny a zarazem słodki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE