Torcik śmietanowo-truskawkowy

5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób

Bardzo prosty w przygotowaniu. Rewelacyjne połączenie jasnego biszkoptu z dodatkiem wiórek kokosowych przełożonego pysznymi kremami. Smak ciasta jest obłędny. Moi goście byli zachwyceni. Ciasto idealne na każdą okazję. Ciasto można przygotować o każdej porze roku wykorzystując mrożone truskawki.

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: (tortownica 17-18 cm)
    biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 czubate łyżki mąki tortowej,
    • 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
    • łyżka wiórek koksowych,
    • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
    • szczypta soli,
    masa śmietanowo truskawkowa:
    • 200 ml śmietany 36 %,
    • 150 g truskawek (mogą być mrożone),
    • galaretka truskawkowa,
    • 50 ml gorącej wody,
    masa śmietanowa:
    • 200 ml śmietany 36 %,
    • 1 łaska łyżeczka żelatyny,
    • 20 ml gorącej wody,
    • 3-4 łyżeczki cukru pudru,
    oraz:
    • likier kokosowy do nasączenia biszkoptu (w wersji dla dorosłych),
    • tłuszcz do wysmarowania tortownicy (u mnie olej kokosowy),
    • wiórki kokosowe,
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik śmietanowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, olej a następnie wiórki.
    Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną olejem i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Wystudzone ciasto kroimy na pół.
    masa śmietanowo truskawkowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Truskawki miksujemy i mieszamy dokładnie z galaretką.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem truskawki z galaretką.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem żelatynę i chwile ubijamy.
    Składanie tortu:
    Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy masę truskawkową i przykładamy drugim.
    Odstawiamy aż masa stężeje.
    Drugi biszkopt i boki tortu smarujemy masą śmietanową, posypujemy wiórkami i odstawiamy aż masa stężeje. Na wierzchu możemy pookładać kulki kokosowe.
    Smacznego!

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować