TORCIK TRUSKAWKOWY

  • wyświetlono: 592 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Torcik mocno truskawkowy z dodatkiem czekolady, niezbyt skomplikowany ....taki jakiego zażyczył sobie solenizant czyli mój syn:)

Magster
  • 18 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt - potrzebujemy 3 takie biszkopty
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Mus czekoladowy ciemny:
150 ml śmietanki kremówki
250 ml serka mascarpone
1 czekolada deserowa
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody przegotowanej
2 łyżki cukru

Pianka truskawkowa:
150 ml śmietanki kremówki
200 ml serka mascarpone
1 szklanka świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
150 ml przegotowanej wody
1 łyzka żelatyny

Mus truskawkowy:
45 dag świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łużka żelatyny
150 ml przegotowanej wody

Bita śmietana do dekoracji:
1 szklanka śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyzka żelatyny
1/3 szklanki wody

tortownica - 23 cm średnicy

Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK TRUSKAWKOWY

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownicę o srednicy 22 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
  • 2. Mus czekoladowy;
    Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę rozpuścic z 2 łyżkami smietanki w kąpieli wodnej. 150 ml śmietanki ubić z cukrem następnie dodać serek mascarpone czekoladę i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Nałożyć biszkopt nr.2.
  • 3. Pianka truskawkowa:
    Truskawki zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić wraz z żelatyną w 150 ml przegotowanej wody. Śmietankę ubić z 2 łyzkami cukru, dodac serem mascarpone, tężejącą galaretkę i truskawmi, wymieszać i wyłożyć na biszkot nr.2, schłodzić i nałożyć biszkopt nr.3.
  • 4. Mus truskawkowy:
    Truskawki zmiksować blenderem i podgrzać do zagotowania, wsypać galaretkę i żelatynę i dobrze rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia a następnie wyłożyc na torcil.
  • 5. Bita śmietana:
    Smietankę kremówkę ubić z cukrem, dodac rozpuszczoną żelatynę. Dekorowć tort według uznania.

Porady

Blaty biszkoptowe można wcześniej nasączyć np. wodą z cytryna i łyżką alkoholu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortTruskawkiCiasto z truskawkamitort dla dziecitort urodzinowytort z truskawkami

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik truskawkowo-miętowy

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik truskawkowo-miętowy

Ciasto jest orzeźwiające, jego...

Torcik miętowo-truskawkowy

Dodane przez: dorota w

Torcik miętowo-truskawkowy

Pyszny "sernik" na zimno z miętowymi...

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Dodane przez: zzewa

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Torcik z truskawkami to świetne...

Truskawkowy, kruchy torcik

Dodane przez: Jaga85

Truskawkowy, kruchy torcik

Połączenie ciasta kruchego, owoców...

Truskawkowy puch

Dodane przez: GIOVI75

Truskawkowy torcik na zimno

Delikatny torcik jogurtowo serowy...

Torcik truskawkowy na zimno

Dodane przez: Wojty

Torcik truskawkowy na zimno

Pyszne owocowe ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE