Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownicę o srednicy 22 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
2.Mus czekoladowy;
Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę rozpuścic z 2 łyżkami smietanki w kąpieli wodnej. 150 ml śmietanki ubić z cukrem następnie dodać serek mascarpone czekoladę i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Nałożyć biszkopt nr.2.
3.Pianka truskawkowa:
Truskawki zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić wraz z żelatyną w 150 ml przegotowanej wody. Śmietankę ubić z 2 łyzkami cukru, dodac serem mascarpone, tężejącą galaretkę i truskawmi, wymieszać i wyłożyć na biszkot nr.2, schłodzić i nałożyć biszkopt nr.3.
4.Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem i podgrzać do zagotowania, wsypać galaretkę i żelatynę i dobrze rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia a następnie wyłożyc na torcil.
5.Bita śmietana:
Smietankę kremówkę ubić z cukrem, dodac rozpuszczoną żelatynę. Dekorowć tort według uznania.
Porady
Blaty biszkoptowe można wcześniej nasączyć np. wodą z cytryna i łyżką alkoholu
Komentarze