TORCIK TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Torcik mocno truskawkowy z dodatkiem czekolady, niezbyt skomplikowany ....taki jakiego zażyczył sobie solenizant czyli mój syn:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt - potrzebujemy 3 takie biszkopty
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki maki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Mus czekoladowy ciemny:
    150 ml śmietanki kremówki
    250 ml serka mascarpone
    1 czekolada deserowa
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody przegotowanej
    2 łyżki cukru

    Pianka truskawkowa:
    150 ml śmietanki kremówki
    200 ml serka mascarpone
    1 szklanka świeżych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    150 ml przegotowanej wody
    1 łyzka żelatyny

    Mus truskawkowy:
    45 dag świeżych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 łużka żelatyny
    150 ml przegotowanej wody

    Bita śmietana do dekoracji:
    1 szklanka śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyzka żelatyny
    1/3 szklanki wody

    tortownica - 23 cm średnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Torty

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownicę o srednicy 22 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
  • 2. Mus czekoladowy;
    Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę rozpuścic z 2 łyżkami smietanki w kąpieli wodnej. 150 ml śmietanki ubić z cukrem następnie dodać serek mascarpone czekoladę i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Nałożyć biszkopt nr.2.
  • 3. Pianka truskawkowa:
    Truskawki zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić wraz z żelatyną w 150 ml przegotowanej wody. Śmietankę ubić z 2 łyzkami cukru, dodac serem mascarpone, tężejącą galaretkę i truskawmi, wymieszać i wyłożyć na biszkot nr.2, schłodzić i nałożyć biszkopt nr.3.
  • 4. Mus truskawkowy:
    Truskawki zmiksować blenderem i podgrzać do zagotowania, wsypać galaretkę i żelatynę i dobrze rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia a następnie wyłożyc na torcil.
  • 5. Bita śmietana:
    Smietankę kremówkę ubić z cukrem, dodac rozpuszczoną żelatynę. Dekorowć tort według uznania.

Porady

Blaty biszkoptowe można wcześniej nasączyć np. wodą z cytryna i łyżką alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować