Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wlewamy po 1 żółtku cały czas miksując. Następnie partiami dodajemy cukier. Dokładnie miksujemy. Za pomącą łyżki delikatnie łączymy masę z przesianą mąką (delikatnie tak aby masa była cały czas puszysta). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 60 cm na podłogę, następnie wstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i zostawiamy do wystygnięcia.
MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki miksujemy z cukrem. Następnie wsypujemy galaretkę truskawkową, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia galaretki.
MASA GRYSIKOWA:
Mleko gotujemy , następnie wsypujemy grysik, połowę cukru i budyń. Cały czas mieszamy. Gotową gęstą masę studzimy.
Masło ucieramy z drugą połową cukru na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego grysiku cały czas miksując. Krem wylewamy na nasączony biszkopt ( ja dodatkowo posmarowałam go dżemem truskawkowym). Przykrywamy 2 biszkoptem i wylewamy lekko ścięty mus.
Porady
Ciasto można dodatkowo ozdobić wiórkami czekolady, kokosa, lub migdałów.
Komentarze