Torcik truskawkowy

5 (7 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny torcik z pianką truskawkowa, galaretka i owocami to idealny deser podczas sezonu truskawkowego.Moze służyć również jako prezent dla jubilata lub na Dzień Mamy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    Składniki na 1 biszkopt- potrzebujemy 3 takie blaty
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka truskawkowa:
    600 ml śmietanki kremówki
    2 galaretki truskawkowe
    60 dag truskawek- u mnie mrożone
    2 łyżki cukru pudru

    2 galaretki truskawkowe
    300 ml przegotowanej wody
    Świeże truskawki

    Bita śmietana:
    1 szklanka śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki przegotowanej wody

    Wafelki w kształcie rurek

    Forma: tortownica o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort truskawkowy

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać rozmieszane żółtka i mąkę przesianą z proszkiem, mieszać delikatnie łopatka. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownice- tylko spod, boków nie smarować. Pieczenie ok 25 minut w temp
    170 stopni. Tak postąpić z każdym z biszkoptów.
  • 2. Pianka truskawkowa:
    Truskawki wkładamy do rondla i zagotowujemy, można podlac odrobina wody a następnie zmiksować. Do truskawek dodać 2 galaretki truskawkowe i dokładnie rozmieszac, odstawić do lekkiego stężenia.
    Śmietankę ubić z cukrem następnie dodawać truskawki. Każdy blat biszkoptu można delikatnie nasączyć przegotowaną woda z cytryną oraz łyżeczka alkoholu. Piankę podzielić na mniej więcej 3 części i przełożyć nią blaty biszkoptu, można również posmarować boki.
  • 3. Wokół tortu ułożyć wafelki. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żelatynę, za pomocą rękawa cukierniczego zrobić na torcie rozetki. Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić na plasterki, ułożyć na torcie. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, po wystygnięciu i lekkim stężeniu zalać galaretka truskawki. Całość schłodzić.

Porady

Zamiast 3 biszkoptów można upiec 1 i podzielić na 3 części. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietanka Jajka Mąka tortowa Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować