REKLAMA

Torcik truskawkowy

wyświetlono: 176 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Delikatny torcik z pianką truskawkowa, galaretka i owocami to idealny deser podczas sezonu truskawkowego.Moze służyć również jako prezent dla jubilata lub na Dzień Mamy.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    Składniki na 1 biszkopt- potrzebujemy 3 takie blaty
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka truskawkowa:
    600 ml śmietanki kremówki
    2 galaretki truskawkowe
    60 dag truskawek- u mnie mrożone
    2 łyżki cukru pudru

    2 galaretki truskawkowe
    300 ml przegotowanej wody
    Świeże truskawki

    Bita śmietana:
    1 szklanka śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki przegotowanej wody

    Wafelki w kształcie rurek

    Forma: tortownica o średnicy 23 cm
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Torcik truskawkowy?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać rozmieszane żółtka i mąkę przesianą z proszkiem, mieszać delikatnie łopatka. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownice- tylko spod, boków nie smarować. Pieczenie ok 25 minut w temp
    170 stopni. Tak postąpić z każdym z biszkoptów.
  • 2. Pianka truskawkowa:
    Truskawki wkładamy do rondla i zagotowujemy, można podlac odrobina wody a następnie zmiksować. Do truskawek dodać 2 galaretki truskawkowe i dokładnie rozmieszac, odstawić do lekkiego stężenia.
    Śmietankę ubić z cukrem następnie dodawać truskawki. Każdy blat biszkoptu można delikatnie nasączyć przegotowaną woda z cytryną oraz łyżeczka alkoholu. Piankę podzielić na mniej więcej 3 części i przełożyć nią blaty biszkoptu, można również posmarować boki.
  • 3. Wokół tortu ułożyć wafelki. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żelatynę, za pomocą rękawa cukierniczego zrobić na torcie rozetki. Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić na plasterki, ułożyć na torcie. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, po wystygnięciu i lekkim stężeniu zalać galaretka truskawki. Całość schłodzić.

Porady

Zamiast 3 biszkoptów można upiec 1 i podzielić na 3 części. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia 12932735_835366933257781_492928858541107693_n

TORCIK TRUSKAWKOWY

Pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym :)

kategoria: Ciasta torty Desery biszkopty opublikowany: 02.09.2017 | wyświetlono: 226 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE