Kurki obgotowałam, żeby je zamrozić, ale pokusa zrobienia sosu była zbyt duża
Składniki:
250 g makaronu wstążka ząbkowana
duża łyżka masła sklarowanego
mała cebulka
40 dag kurek – u mnie wcześniej oczyszczone i obgotowane
biały pieprz
200 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka mąki pszennej
sól
1 brokuł
Wstążki z sosem kurkowym i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam najpierw pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a następnie obgotowane wcześniej kurki.
2.Smażyłam razem około 5 minut, dolałam kremówkę i smażyłam aż częściowo odparowała i wyraźnie zaczęła gęstnieć.
3.Mąkę rozprowadziłam w około szklance zimnej wody, tak, żeby nie było grudek. Wlałam do grzybów, zagotowałam.
Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
4.Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Brokuła podzieliłam na różyczki, dokładnie umyłam, ugotowałam al’dente w osolonym wrzatku, odcedziłam.
Komentarze